Om maar 'met de deur in huis te vallen':
Waarin verschilt een adviseur van familiebedrijven van een 'gewone' adviseur?
"De positie van de adviseur aan het familiebedrijf blijkt een bijzondere en onderscheidt zich sterk van de gewone adviseur. Zo zal het de 'familieadviseur' niet lukken om als objectieve raadgever buiten de familie te blijven staan. Als vertrouweling dient hij in de familie te worden 'opgenomen' en gerespecteerd. Met zijn professionaliteit en inzicht in wat er allemaal leeft, zal hij veelal vaker en scherper interveniëren, en zich behendig moeten manoeuvreren tussen familiebelang en bedrijfsbelang."
Bron www.ooa.nl. Vanuit mijn een ervaring zowel als lid van een familie(bedrijf) en als adviseur van familiebedrijven onderschrijf ik de inhoud van deze constatering.
Familiebedrijven zijn 'iets' bijzonders, de kracht zit 'in de familie'(!), maar vormt daarmee tegelijkertijd een zwakte. Emoties spelen een niet te onderschatten rol: zowel in inzet of commitment aan het bedrijf, als in de te bereiken resultaten én in de onderlinge verhoudingen.
Dit maakt een familiebedrijf bijzonder.
Een ander aspect is de bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf, de opvolging, iets waaraan uiteindelijk niet te ontkomen is.
Bedrijfsoverdracht is 'iets van alle tijden', dus op zich niets bijzonders. Een bedrijfsoverdracht wordt 'pas' bijzonder als het een 'familiebedrijf' betreft.....
Momenteel is er een 'hausse' aan familiebedrijven die 'op de markt komen', die aangeboden worden voor een overdracht. De reden daarvoor is eenvoudig: deze bedrijven zijn gestart in de 50- en 60-er jaren van de vorige eeuw, ze hebben over het algemeen volledig geprofiteerd van de ontwikkeling van de Nederlandse economie.